nuffnang

Friday, 7 August 2015

Mini Open House 2015

Throwback 

Malam 15 Syawal 1436 Hijrah | 31 July 2015

Al-kisah open house:
Lepas bersilat di dapor, aku ke ruang tamu untuk istirehat sambil menjeling Mr. N yang sedang asyik dengan gadgetnya....
kuih raya di atas meja ku ambil sambil menyuapkan ke rongga mulut yang terasa ingin bersenam tetiba...

Mr. N  : Abang jemput kawan datang open house Ahad ni.. nanti nisa sediakan apa-apa yang patut ek?

Nisa : What??! tersemburrr kuih raya dari mulut yang tak sempat ditelan.

Mr. N : (Senyum)

Nisa : ~!~#@#$#^^%*&(~!@#$%

Mr. N ni memang, buat pape je selalu suprice! sepras! sepras! Nasib baik la nisa ni dah masak ngan perangai dia. Tahun lepas pun sama gak, tetiba je dia ajak kengkawan dia datang open house esok, Esok beb! Nisa kemain gelabah suruh dia stat keta bawa nisa gi shopping! apa ke tidoknye, stok barang untuk open house satu habuk pon tarrak kat dapo, setakat makan kami berdua tu boleh la kan. hmmm^_^

Kali ni dia buat lagi daaa, kalau ritu 1 hari, kali ni 2 hari gab'nye... nasib baik kali ni stock menu yang di request'nya tus ada kat dapor, tinggal nak tambah sikit-sikit je. Aduhai, selalu je dia wat camni, mentang-mentang tau isteri dia tak pandai nak marah kan (gelak keyrek).. Jangan jap lagi nisa bertukar jadi halimunan dah ler, biar dia sorang sorang degum degam kat dapor tu..Ha! layan ler tetamu tu sesorang kan.baru seppprass!..bhahahahha.


Mr. N : Awak tak nak ajak kawan awak datang sekali ke?

Nisa : (Hek eleh, nak pujuk kita lettew, kata hati..haha) Kalau abang izinkan, mestilah nak! hehe

Mr. N : Boleh je! Abang jemput tak ramai pun , kita buat kecik kecik je ye. Kawan abang dalam 10 orang je, 3orang dah kahwin dan ada anak, selebihnya bujang tra tang tang. Total termasuk anak bini maybe dalam 15 orang. hehe

Nisa : Amboi, details nye dia punya  explanation. Tetiba! haha. 
OK, kalau camtu kita bajet dalam 20 orang je k?

MR. N : Ok set! (Oit! Mr. N tak cakap camtu pon, macam biasalah...seyum aje kojenye, hah cane nak marah kalau laki 24 jam asyik senyum aje. Kite baru aja nak panas, dia dah senyum... porrahh wenewnggi warekemm)

Tips : Okey, ni tips kalau nisa nak gaduh lama sikit ngan Mr. N...heee.. time marah, jangan sesekali tengok muka dia.! Tapi... sebenarnya mampu bertahan 5minit jek! haha sebab apa? sebab nanti, dia akan paksa nisa tengok muka dia. Dia paksa jugak, paksa jugak sampai kita pandang dia! haishh! tak aciiii btol!
 

Sunday : 17 Syawal 1436 Hijrah | 2 Ogos 2015

Antara menu open house kali ni :
  1. Mee Cambo (Main : Maggie Thai, Bihun, Nasi Air @ Bubur)
  2. Kek Coklat
  3. Kek Apam
  4. Karamel
  5. Keropok Lekor
  6. Rojak Buah
  7. Kuih Raya
  8. Koktail
  9. Air Strawberry
  10. Duit raya (kehkeh)

Persiapan seperti kek coklat, kek Apam, karamel, 'colek' buah di buat pada malam sebelum majlis


jom main coloring

Hasil selepas di kukus :)


Kuih Raya Last Minute. Semperit ngan suji je buat sendiri, yang lain beli kat kedai je. kekekeh



Selepas subuh, nisa terus masak kuah mee cambo 2 periuk. sebab apa 2 periuk? sebab takdak periuk besar, hihi! Kuah 1 periuk tu bajet dalam 15 orang je kan... so sambil-sambil itu, masak nasi air dan biarkan je atas dapur tu, tinggal kacau sekejap-sekejap je.  Lepastu baru nk celur bihun, maggie, sayur-sayuran, bebola daging, ketam, potong ayam, potong buah, goreng kopok lekor...degum degam degum degam sampai tak jadi koktail nisa...bhahahaha!
tak pelah, janji sedap sebab taste guna lidah sendiri kannn...kekekeke


 Mr. N buat ape???

Nisa : Bang!! tolong nisa beli susu! Bang tolong beli gula, eh ini takde, itu pulak takde... Bangggg! hahahhaha (Kan dah kena dera,kehkeh..Hish! takde lah kerap sangat benornye! (amboi coverrr.. kekeke)


 
Colek buah
 
Mee Cambo

Nasi Air

Itu je lah menu ringkas untuk mini open house sepprass nisa kali ni. huhu ~!@#$%^&*(*&^%$#
Apa yang paling best open house ni, nisa dapat jumpa kawan baik nisa yang dah bertahun tahun tak ketemu TQ Mr. N! Alhamdulillah, setelah bertahun tahun planning  nak jumpa situ sini, tapi tak jadik jadik, akhirnya... kami dipertemukan jua. huhuks Terharu! :'(



Cantik kan kawan nisa, ema namanya...dah ada anak sorang tapi still kiut miut orang nye..heheh (Jangan sampai dia tahu nisa puji dia, satgi kembang setaman) huhu


Haikal yang ensem dan macho! akhirnya dapat juga ibu nisa jumpa dan peluk cium haikal. love you baby!
Kalau camni, tiap tiap bulan open house pon takpe..kehkehkeh





"Tata"


6 comments:

  1. Huish. Kalau cx ... mmg jd gaduh. Hahaha mane taknya .. dah ajak baru bgth? Esok plak tu? Pengsan! Hahaha. Nsb baik sis da biasa dgn husband sis kan. Huhu tp ada hikmahnya cuma sis msti gelabah sikit. Yela mcm2 nk buat. Sensorang pulak kan. Berpeluh cx kalau kene seprasss cmni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishh, bukan gelabah sikit ni cx, gelabah sampai tahap xlena tido dahni. dia mmg camtu. suka plen xbincang. xleh wat pe, pesen dia. sabo je lah..haha

      Delete
  2. Huishh meriahhhnyaaa... walaupun last minit tapi persiapannya semua meletop! Perghhhh lapar pula ena tengok makanan yang ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau kita kat dapor dah betukar jadi hantu kak limah dah. kekeke

      Delete
  3. tgk apam warna warni tu jd lapar

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^