Pages

Friday, 6 February 2015

Resepi Kek Cheese Gebu


Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Kepada kawan-kawan yang tercari-cari resepi kek cheese gebu, anda boleh try resepi kek cheese gebu yang ni ye.
 
Resepi



Ini adalah hasil kek yang telah siap di kukus selama 45 minit.
Kalau nak bakar, bakar pada suhu 170'c @ 180'c masa dalam 30minit. Depend jugak pada oven masing-masing sebenarnya. Tapi nak tahu kek tu masak ke tak, macam biasalah...cucuk sikit pakai pisau atau garfu. Kalau tak melekat tu maknanya dah masak lah ye.

Ok, ada tips sikit,
kalau nak kukus kek dan nak bagi kek tu cantik sekata gittu, korang perlu balut loyang kek menggunakan plastik wrapping. Ini adalah cara yang paling senang nisa gunakan, so tak perlu nak balut-balut penutup kukus tu dengan kain tuala good morning and whatever... then cek dua tiga kali sambil buka tutup buka tutup penutup tu kan. ...kkekeke




Selain tu, sebelum tuang acuan kek yang sudah siap di'mixer tu, jangan lupa sapu bahagian dalam loyang dengan majerin atau minyak, supaya kek tu tak melekat dan senang keluar dari loyang bila masak nanti.




Kalau tak nak guna slice cheese atau cheese dale, korang still boleh guna resepi ni, cuma bezanya, kek tu nanti tanpa rasa lemak lemak cheese dan akan jadi kek span biasa. Sebenarnya, cheese tu makin banyak kita letak makin kawww lah rasanya !Mihmihmih



Sebelum tu, kek boleh dibelah dua untuk disapukan krim cheese pada tengah-tengahnya. Pastikan krim cheese tu tak cair k!  Biar pekat supaya dia senang melekat macam gam gittew. ^_^




Orait ! Kat atas tu beberapa alat dan bahan yang nisa gunakan untuk proses pembikinan cheese cake ni. So sape-sape yang rasa nak cuba, boleh lah start buat sekarang. Bahan-bahan kat atas tu boleh dapat dua bijik kek cheese besar..

 



Okeh, Selamat mencuba kawan-kawan
happy baking ^_^


 

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^