nuffnang

Tuesday, 28 July 2015

Kisah Buah Kelapa


Bila balik kampung je, mesti hari hari dapat minum air kelapa. sonok ngat aihh! Apa taknya, bila dah si ayah penjual buah kelapa semenjak dua menjak ni.. hari hari la dapat merasa kenikmatan dan kesegaran air kelapa yang bermacam macam jenis buah kelapa tu, sampai kadang-kadang dipaksa minum air kelapa sebab terlampau banyak sangat air kelapa kat rumah...kesannya, habess kembung membuncit perut yang ramping nih! (Ramping kerrr???) kihkih


Baru sampai kat rumah mak dah hulurkan air kelapa..tak sempat gi dapur dah! hahaks
Sonok bila balik kampung ni sebab banyak aktiviti yang dibuat sampaikan tak cukup masa sebab planning itu ini terlampau banyak.
Kalau dalam sehari ada 30jam pun, memang tak cukup lah nak buat itu ini. heeee
Buah kelapa pandan
Sekarang....
Pantang ada pokok kelapa, disitu lah ayah ada. kikiki! Sampaikan mak cakap apa,

" kalau bonceng motor ngn ayah sekarang, mak takut sangat! Apa tidaknya, mata tu...bukannye nak tengok ke depan, tapi melilau ke atas kiri kanan tengok pokok kelapa disekeliling jalan."

Hahhahha, adoiiii lahaiii ayahku... bahaya tol!

Waktu pulang dari kampung haritu, sempat jugak lah nisa join ayah pungut buah kelapa pandan..Lahaiii rendang je pokok dia, comel ngatt! Join sambil nengok sekeliling je lah, gaya guru besar datang spokcek gittew tu.. nisa bukannye pegi menolong ke ape sangat kan. hahaha, yang nisa tau... krikkk! krikkk! tangkap gambor aje kojenye...(ada haku kesah)kehkehkeh
Aktiviti rewang
yang paling seronok, bawa balik je buah kelapa.. dah ada peniaga-peniaga air kelapa, ais krim kelapa, coconut shake datang menunggu nak amik kelapa. Allahhuakhbar, kadang-kadang sampai berebut-rebut..kalau sorang nak 50 bijik??? aiyaaa! macam pisang goreng dah gayanye. Pokok kelapa ni dah tak sempat berbuah dah ler nampaknya.. permintaan terlampau tinggi.
Amboi Angsa tu! mendongak langit btol ekau bejalan ye! haha
Penah kena kejor angsa tak??? maunye lari tak cukup tanah kan! kehkeh
Dulu ayah eksport buah kelapa dari thailand. 2000biji sehari. Sampai terputus putus stocknye. itu pon tak cukup tau! apatah lagi yang ni... buah kelapa ory dari Malaysia. kekeke
Sesape yang duk area tumpat yang nak beli buah kelapa tu boleh lah kol dulu no ni (011-1996 0818), untuk tempahan atau deal apa-apa kan. sebab buah kelapa ni terhad. kesian pulak nanti ada yang datang tapi tak dapat merasa.
Harga dia nisa lupa lah pulak, sebab harga yang sempurna sebiji dan harga yang siap ditoreh tu lain-lain benornye. Tapi kalau kelapa pandan RM1.30 tak silap yang dah siap toreh, kalau kelapa kelapa bukan pandan dalam RM1.80 hingga RM2.50 sebijik.. tengok pada saiz jugak..
lebih kurang gittew ler harganya. haha, nak komfem rege tu, kene kol bigbos lah kan! sebab nisa ni tukang rewang ngan tukang perabis buah kelapa free jek koje nye.. bhahahahaha!

Nih nak ceghito kat hampa, masa raya ke-2,3,4... hari hari ada keta singgah, mau beli buah kelapa.. yang ni bukan sebab nak buat meniaga ke ape, tapi sebab nak jadikan penawar untuk family yang keracunan makanan. Memang ramai betol yang singgah, hari-hari pulak tu, sampai mak cakap tempat ni dah macam farmasi dah.kitkitkit..

Tapi biasanya, kalau yang datang nak beli untuk buat penawar tu, mak ayah sedekahkan je. sebab dorang nak kan air je kan. hmmm, macam macam story lah. hihihi


"Sonok dapat minum air kelapa yang kawww ni, heheh"









Cerita Raya

Welcome to Blogging!

Assalamualaikum w.b.t
Telah pun berlalu pergi sebulan bulan Ramadhan yang penuh keberkatan...
serasa cepat pula masa berlalu, hari ke hari silih berganti. sedar tak sedar sebulan juga la nisa berpuasa dalam 'berbelog'..
hehe, sebenarnya banyak story mory yang nisa update kat post ni.. cuma tak ter'publish je, tak apelah biar aje post post itu tersimpan rapi dalam draft yang melambai lambai minta di view untuk di publish'kan.. kelak bila masa terluang pastinya nisa bukak balik untuk membaca dan mengimbau kenangan lalu..hihihi :)
Bersempena bulan syawal al Mubarak ini, nisa takmau ketinggalan untuk mengucapkan "Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin"buat kawan kawan nisa dan sahabat alam maya sekalian..walaupun hari ini sudah menginjak pertengahan syawal..  nisa ingin jugak mengambil kesempatan memohon ampun dan maaf jika nisa ada membuatkan hati anda terguris samaada dalam sedar mahupun tidak, semoga syawal ini membuka lembaran baru buat kita semua.
7hari sebelum menyambut Aidilfitri, nisa dah bergegas pulang ke kampong, time tu jalanraya lengang seolah-olah nisa dan suami je menggunakannya. Panggilan talifon dari keluarga di Thailand memaksa nisa dan suami pulang secepat mungkin, menziarahi neneknda yang kian uzur di mamah usia. Line fon kat sana amat mengguris jiwa lara. Maafkan nisa juga jika waktu tu ramai yang tidak dapat menghubungi nisa.
Raya ke 5 kami bersiap untuk ke ibukota...kembali dari bercuti untuk menunaikan tanggungjawab sebagai seorang khalifah dibumi ilahi, namun Jam 4pagi suami diserang demam panas melampau. Allahhu, rancangan untuk kembali ke ibukota on da spot dibatalkan. Tak apelah, mungkin ada hikmah disebaliknya. 4hari dapat MC, so terpaksalah sambung cuti raya kami. huuuuu
2 kali ke klinik dan hospital, Ya Allah tersangat sangat dan sangat lah ramai hamba Allah yang mengalami demam dan cirit birit. kesian pula nengoknya.. kalau nisa jadi docter ni, mahu nye hari hari kluaq air mata, memang tokleh tengok betol la orang sakit ni.. mesti nak menjejesss ayak mata keluar, taktau lah sensetip betoi kalau tengok, nape la jadi camtu, taktahulah kenapa! manja nau! adehhh ! kenapa ni?! hukhukhuu
Btw, sekali lagi nisa mengucapkan"Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin" Semoga syawal ini dapat menjadikan kita insan yang lebih baik dari semalam. salam kosong-kosong ^_^

Adehhh! Baru perasan gambar raya tak berapa nak ada. Belek belek pic dalam gallery fon,
terjumpa yang ni je, adik anto melalui whatsapp, tu pon tak bersedia lg terus krikkk! huuuuu.
Camat ari raya sume ^_^
Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi, dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa, dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata, dalam gurau & senda tentu ada khilaf & dosa. MOHON AMPUN & MAAF DI ATAS SEGALANYA…
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Moga silaturahim diberkati Allah s.w.t