nuffnang

Wednesday, 30 April 2014

Meniaga Burger

Burger! Burger Burger!

Ok. Sebenarnya aku tengah planning nak bukak kedai buger...
sekarang ni, tapak dah tak perlu risau...FREE
tukang buat burger pon takyah risau, dah tandatangan kontrak...hehe
Stall kecik utk buat meniaga pun...Done! Ayahku sendiri yang bikin..Alhamdulillah.
So, sekarang ni jom kita semak senarai bahan kering & basah yang diperlukan.

hooooo...besonye burger!

Bahan-Bahannya

Basic :

  1. Burger Daging
  2. Burger Ayam
  3. Sosej
  4. Roti
  5. Telur
  6. Slice Cheese
Rempah :
  1. Sos Kicap (Maggie Seasoning)
  2. Sos Cili
  3. Sos Tomato
  4. Black Paper Sos
  5. Serbuk Lada Hitam Aji-Shio
  6. Mayonis
  7. Rempah Kari (mengikut citarasa nak letak ke tak mo letak)
  8. Majerin Pelangi
Sayur-sayuran :
  1. Kubis
  2. Tomato
  3. Carrot
  4. Timun
  5. Bawang Besar
  6. Salad
  7. Nenas (Kalo mau letak)
Bahan kering :
  1. Peralatan memasak
  2. Kuali (Burger Pan)
  3. Tong Gas
  4. Pembungkus
  5. Plastik
  6. tisu
  7. Senarai Harga
Berikut adalah senarai bahan-bahan yang penting untuk memulakan perniagaan ni
Kalau tolak semua barang Free kat atas tu, Modal yang habis selepas aku beli barang2 tersebut dalam RM600. hmmm, boleh tahan la kan...biasalaa mula2 nak start biz kan.

Tapi kene ingat, bagi yang ada modal kurang daripada tu pun still lg blh meniaga...sbb mula2 meniaga ni, tak perlu beli barang yang banyak pun. Seminggu dua lepastu baru boleh topup sikit demi sedikit. Bergantung pada jumlah pelanggan la kan.

Disamping jual burger tu, boleh letak air sekali..senang kalau custemor nk makan burger, dorang boleh beli air sekali. Boleh tambah pendapatan sikit2 kan.


*** Jom kita pakat2 meniaga***


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^