nuffnang

Wednesday, 8 April 2015

Mati Itu Pasti ! Tenanglah Dikau Disana...

Bismillahhirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

"Tidak ada sesuatu yang dialami anak Adam dari apa yang diciptakan Allah lebih berat daripada kematian. Baginya kematian lebih ringan daripada apa yang akan dialaminya sesudahnya."
(HR. Ahmad)

Di waktu terluang yang tersisa nisa cuba ringankan tangan membuka facebook, terus scroll down news feed...
Allahhuakhbar, penuh berita tentang kematian seorang sahabat bernama Ghazali yang mesra dikenali dengan nama 'Pokli'. Sahabat sekolah rendah dan menengah nisa.


  
Seorang yang sangat sangat baik, suka senyum dan tak pandai marah. Ya Allah, serasa masih lagi tidak percaya orang yang dekat dengan nisa telah pergi dulu.. Arwah sangat baik sekali, pantas Allah lebih menyayangimu sahabat... 
Bila di hitung waktu yang berlalu...Allahuakhbar, sudah 10 tahun kami tidak ketemu. Sungguh cepat masa berlalu pergi, sehingga saat ini nisa merasakan arwah masih ada lagi.

Benar kata orang, zaman sekolah adalah zaman yang sangat indah yang tak bisa diulang kembali. Lepas je SPM, masing-masing membawa haluan sendiri, mencari peluang yang ada untuk kemenara gading, dalam masa itu.. tanpa nisa sedar... silaturahim dengan kawan-kawan ada yang tidak bersambung. Untung ada laman sosial, yang membantu menghubungkan kembali ikatan yang sudah lama layu ditelan waktu... namun Arwah tidak punya akaun facebook, mungkin sebab itu, nisa agak terkejut dengan pemergiannya melalui rakan yang lain.


Rupanya Arwah terlibat dalam kemalangan di tempat kerja, 6 hari tidak sedarkan diri dan akhirnya pergi meninggalkan kami semua...

Tersandar terduduk dan termenung nisa sendirian, Ya Allah... memang kematianmu itu sungguh sangat dekat hari demi hari.. Maafkan hamba jika hamba lalai mengingatinya. Walau setiap malam sebelum tidur nisa berdoa dan memikirkanya, Apakah esok masih ada untuk nisa? Terpandang suami yang sedang lena kepenatan..

"Terima kasih Ya Allah pinjamkan dia untuk hamba, Janganlah Kau pisahkan kami Ya Allah, biarlah hamba pergi dulu sebelumnya. Kau panjangkanlah usia hamba supaya hamba dapat menjaganya sepenuh kudrat hamba, Kau panjangkanlah usianya, selamatkanlah dia di duniaMu dan jua AkhiratMu kelak, lindungi dan rahmatilah orang-orang yang hamba sayangi Ya Allah"
Aminn Ya Rabbal'AlaminJenazah dibawa pulang dari Lumut dan tiba jam 3 Pagi di Kelantan, seterusnya upacara kebumian di jalankan.


Seorang sahabat bertanya,
"Ya Rasulullah, pesankan sesuatu kepadaku yang akan berguna bagiku dari sisi Allah." 

Nabi Saw lalu bersabda: 
"Perbanyaklah mengingat kematian maka kamu akan terhibur dari (kelelahan) dunia, dan hendaklah kamu bersyukur. Sesungguhnya bersyukur akan menambah kenikmatan Allah, dan perbanyaklah doa. Sesungguhnya kamu tidak mengetahui kapan doamu akan terkabul." 
 (HR. Ath-Thabrani)


Ya Allah Ya Tuhanku, kau ampunilah segala dosa-dosa Arwah, jauhkanlah dirinya dari seksaan kubur kerana beliau adalah sahabat yang sangat baik. Tempatkanlah Arwah bersama para Syuhada dan para Solihin. Sesungguhnya daripadaMu kami datang dan kepadaMu jua kami kembali.

Tenanglah dikau disana sahabat, semoga dikau bahagia bersama bidadari Syurga kelak.
 Aminn Ya Rabbal'Alamin*Cukuplah maut sebagai pelajaran (guru) dan keyakinan sebagai kekayaan. (HR. Ath-Thabrani)*No comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^