nuffnang

Sunday, 29 March 2015

Cara-cara memandikan kucing

Sape suka kucing???
Sape suka kita geng! kikikiAda kawan Nisa ni dia da taknak bela kucing,
so dia bagi kat Nisa untuk amik alih hak penjagaan kucing tu...
Hak penjagaan? macam pelik pulak dengornye, hikhik
Dah la dia bagi 1 family,  semua 3eko sekali ngn mama nye...heeeee

Yang Nisa ni pulak tak mau pikir panjang dah, terus je ambik degan penuh keriangan..
Eksited sangat dapat kucing sampai lupa mintak kebenaran suami.hohoho, habislah !

Padahal bukan Nisa tak tau beliau tak berapa minat ngan kucing-kucing ni..
Wadduhhh, bila pikir balik, ishh ghase taksedap hati lah pulak kang..
macam mana nanti kalau dia balik, dia tengok kucing ada kat rumah???

hmmmm, harap-harap terbukalah pintu hatinya untuk benarkan Nisa bela kucing kat rumah kan...
Walaupun kucing ni bukanlah kucing parsi yg bulunya kembang kembung setaman itus, tapi ia tetap kucing yang sangat comel bagi Nisa. Hihik

Dapat-dapat je meoww tu,  terus Nisa 'google' Cara-cara memandikan kucing dengan betul.
Risau pulak nanti kot-kot tersalah teknik...kan mati kucing tu kang menyesal tak habis Nisa nanti..huuuu
Tak sabar nak bagi kucing kucing ni bau wangi-wangi habak ang! hahaCARA-CARA MEMANDIKAN KUCING

Pastikan pekara-perkara berikut sebelum mandikan kucing:

  • Syampu
  • Perapi
  • 2 helai tuala
  • Berus / sikat
  • Air suam (suam-suam kuku)
  • kemeja berlengan panjang atau sarung tangan berlengan panjang
  • Mainan
  • Sebuah bilik yang tenang dengan pintu tertutup 


Pastikan:

1. Memakai pakaian yang sesuai
Ia bukan sahaja penting untuk memandikan kucing anda tetapi ia juga penting untuk keselamatan dari sebarang kesan cakaran kucing.
Pakai baju berlengan panjang supaya kulit anda tidak terdedah dari cakaran kucing, ataupun memakai sarung tangan berlengan panjang.

2. Jika kucing anda agak agrasif,
untuk lebih selamat pastikan sekurang-kurangnya dua orang yang terlibat ketika memandikan kucing anda, seorang memegang kaki tangan kucing dan seorang lagi memegang rahang kucing supaya ia tidak boleh membuka mulutnya untuk menggigit anda, tetapi pastikan anda tidak memegang ia dengan kuat kerana takut ia tidak boleh bernafas.
Pegang kucing anda dengan kemas supaya ia tidak boleh lari dari genggaman anda.


Menyediakan Mandian:

1. Mengisi tab dengan 4-5 inci dengan air suam (bergantung kepada saiz haiwan). Isi air ke dalam tab sebelum membawa kucing anda ke dalam bilik air, kerana sesetengah kucing fobia dengan air yang mengalir.

2. Isikan 2 baldi untuk memandi dan membilas. Ini adalah supaya anda tidak perlu menyediakan air baru dari semasa ke semasa, yang mungkin akan menakutkan kucing anda.

3. Letakkan tikar dalam tab mandi atau menggunakan tuala supaya kucing anda selesa.


Sediakan alatan kucing untuk mandian:

1. Syampu mandian untuk kucing,
pastikan anda menggunakan syampu mandian khas untuk kucing bukan untuk binatang lain, ini kerana kebanyakan syampu boleh  menjadi toksik kepada kucing (seperti syampu anjing). Jangan gunakan syampu biasa, kerana ia boleh menjadi toksik kepada kucing dan boleh mengeringkan kulit. Sediakan tuala untuk mengelap kucing anda selepas selesai mandikan kucing.

2. Pra-merawat sebarang kesan berminyak .
Kucing yang terkena kotoran minyak mungkin amat sukar untuk membersihkan dengan syampu biasa seperti berlumuran dengan minyak enjin atau gris gandar, minyak motor, flypaper goo, dan sebagainya.
Memakai sarung tangan, dan menggunakan minyak takat lebur yang rendah seperti mentega lembut, gris bacon, atau minyak sayuran boleh dimakan dan terus menyapu ke kawasan yang terjejas. Jangan gunakan air atau apa-apa pun.
Belai bulu dengan lembut antara jari anda sehingga kotoran itu keluar dicampur dengan sedikit minyak makan.
Lapkan kotoran yang keluar itu dengan tuala kecil kering. Untuk kucing teruk berwarna, anda mungkin mahu mengulangi proses, untuk mencairkan bahan asing sebanyak mungkin.
Akhiri dengan basuhan syampu kucing dan memnadikan seperti biasa.

3. Sikat bulu dengan sempurna
sebelum anda meletakkan kucing anda di dalam air jika ia berbulu panjang.

4. Potong kuku kucing sebelum anda memandikan kucing anda kerana ini akan mengurangkan kucing itu menggaru.Ketika Kucing Sedang Mandi: 

1.Bercakap dengan kucing anda dalam suara yang tenang semasa anda memandikan mereka dan pastikan memegang kucing anda dengan baik di sekitar leher atau bahu. Kadang-kadang kucing akan cuba untuk keluar dari tempat mandi. Jika mereka memilih untuk merendam hanya 2 kaki, biarkan mereka berdiri dengan dua kaki dan tangan mereka dan anda harus memegang kedua tangannya seperti menahan kucing agar tidak terjatuh.

2. Rendamkan kucing dari leher ke bawah dan letakkan sedikit syampu dan air di atas kain, kemudian basuh leher kucing anda, badan, kaki, perut dan ekor. Pastikan tidak terkena syampu di mata, hidung, mulut, atau telinga kucing anda.

3. Bilas dengan air di dalam baldi yang pertama, kemudian bilaskan air di dalam baldi yang kedua ini adalah penting untuk memastikan syampu itu hilang.Pengeringan: 

1.Keringkan dengan perlahan-lahan dengan menekan air di bulu kucing anda sebelum anda membalut kucing anda dengan tuala. Apabila tuala pertama menjadi terlalu basah gunakan tuala kering yang lain. Jangan berhenti mengelap bulu kucing anda ketika bulu kucing anda masih lagi agak lembap.

2. Apabila selesai mengeringkan kucing yg berbulu panjang, anda perlu menyikat bulu mereka agar kelihatan kemas dan senang kucing anda mahu menjilat bulu mereka.Jangan lupa beri makanan atau ganjaran:

Memberi ganjaran kepada kucing anda seperti makanan kegemaran mereka dan sebagainya dapat memastikan kucing anda rasa lebih tenang setelah selesai mandi.


Untuk Cara mandian yang lebih details boleh klik disini untuk bacaGerammmmmmmmnyeeeee!!!!!


"Sayangi Kucing Anda"
~Terima Kasih Sudi baca~sumber

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^