nuffnang

Saturday, 28 March 2015

Kisah External Hardisk

Sedihnye rasa hati bila External Hardisk kesayangan hilang entah dimana..
Walaupun dah 5tahun external hardisk tu hilang, kesedihan dan kefrust' san itu masih lagi bersarang di lubuk hati ini...hukhuk


Korang boleh rasa tak apa yang Nisa rasa..hmmm! takpelah..mesti korang takpaham kan.....kehkeh

Tapi apa yang Nisa nak mention kat sini is i'm saddd!
Dah la semua assignmet ada dalam tu, gambar-gambar yang dah bertahun Nisa kumpul dalam tu tak dapat lagi Nisa tatap untuk ulangtayang kembali. Banyak sangat-sangat koleksi gambar kenangan Nisa dalam tu, sape la yang amik ye, sampai hati dia...

Ingat lagi time tu, waktu usai presentation, Nisa dan bff Nisa terus keluar pergi makan.. selepas bertungkus lumus menyiapkan assignment tanpa sempat tido walau hanya sesaat. Penatnya hanya Tuhan je yang tahu. Belum pun sempat merasa makanan yang dibeli, Nisa tiba-tiba teringat External Hardisk Nisa yang tadinya Nisa gunakan untuk simpan file-file utk presentation, disebabkan ada masalah time nak copy file dalam DVD pada mulanya. Terus Nisa raba isi-si dalam bag Nisa...

Berderau darah tetiba bila external hardisk yang dicari tu tiada dalam simpanan. Ya Allah !
Macam mana ni? kat mana external hardisk tu? Tercicir ke? eh, tak mungkin sebab semua zip tertutup rapat. Mesti ada dalam bilik presentation tu tadi! ya! Nisa Yakin!

 External hardisk Nisa sebijik macam ni laaa :'(
Memory 250GB, dulu harga Nisa beli 1GB RM1, tapi sekarang dengan RM250 tu dah dapat 1tb or lebih dah kan.

 Bergegas Nisa bangun dengan raut wajah yang cemas.

"Eh eh, awak nak pegi mana?" tanya azie 
"External hardisk saya zie ! external hardisk saya! Takde dalam beg zie, macam mana ni, assignment saya banyak dalam tu!aduhh, habislaaa saya Zie " jelas Nisa cemas.

"Ok ok, jom kita pergi cari, kot kot tercicir masa jalan tadi"
"Tak mungkin Zie, beg saya takde terbukak pun, saya zip chantek je tadi, saya yakin"

"Kalau macam tu, mesti ada kat tempat presentation tadi! Ok, Jom kita pegi cari sebelum orang lain amik" katanya  turut risau.

"Tapi makanan ni Zie?? awak makan lah dulu, saya pergi sorang-sorang takpe"
"Takpe takpe, makanan ni kita bungkus je k! " katanya menenangkan Nisa.
"Ok!".

Penat kami cari... dah semua tempat kami pergi, termasuklah tempat-tempat yang tak sepatutnya, dengan harapan Nisa dapat balik external hardisk tu. Ya Allah, sape la yang tega mengambilnya, sampai hati dia....Nisa tak kesah external tu dia nak amik, tapi tolong lah pulangkan isi kandungan dalam external tu, banyak benda berharga yang tak mungkin Nisa akan dapat ulang balik walaupun dengan wang ringgit. Sedih sangat hati ini, terlampau sedih, assignment Nisa, report report artwork Nisa... banyak dalam tu. Nisa tak boleh undo balik utk dapat kan semua tu..kechewa betol Nisa! kenapa laa Nisa careless sangat!



Tubuh yang penat ni dah tak rasa apa-apa dah... Kecewanya rasa hingga tidak mampu Nisa ungkap dengan kata-kata. Jauh disudut hati Nisa, mengharap sangat hamba Allah yang terjumpa external hardisk tu hubungi Nisa...sebab dalam cover external tu, ada contact nama Nisa,
Tapi malangnya...sampai ke hari ini tiada sorang pun yang menghubungi Nisa.
Nisa tak mungkin lagi dapat balik maklumat dalam tu sampai bila-bila. mungkin....insan yang punya external hardisk Nisa tu dah 'delete' dah pon data-data dalam tu.hmmm, sedih sangat bila ingat kembali.

Tadi Nisa cuba buka koleksi DVD yang nisa gunakan untuk simpan maklumat masa belajar dulu...
Terharunya Nisa bila jumpa gambar Nisa dengan Azie masa saat-saat akhir belajar dulu. walaupun dah tak banyak gambar yang ada, tapi cukuplah untuk mengubat hati yang luka tatkala mengingatkan Arwah external hardisk tu, hukhuks..



 Kenangan kenangan masa study di hari terakhir Nisa bersama Azie



Yang baju oren tu, Abang Becar, nama sebenar dia Firdaus vs Epy, dia lah abg becar yang jaga Nisa dan Azie masa belajar dulu. sangat take care orangnye, selalu je ada time kami susah dan senang :'(
hmmmm, aduhhh! sakitnya tuh disini! Nisa dah mula merindui waktu-waktu study dulu. Betol orang kata, masa yang berlalu tak boleh diundur dan kenangan kenangan lalu tidak mungkin boleh dibeli dengan wang ringgit ! adehhh, misszz uollz sesangat!



 Ini pulak Azie, kawan Nisa yang paling penyabar atas dunia! dia lah kawan, dia lah sahabat, dia lah teman, dia lah rumet, dan dia lah segala-galanya!
Rindu awak Zieee! 



Walaupun sudah 5 Tahun berlalu, semuanya masih segar dalam ingatan. Kenangan-kenangan lalu sememangnya mendewasakan kita. Cepat je masa berlalu kan! rasa macam baru semalam je duk study ngan dorang, Rindu waktu waktu dulu, tapi sekarang Nisa dah tua dah! Titik! heeeeee



"Terima Kasih sudi baca"



3 comments:

  1. Sedih kan bila barang kita syg ilang..sy faham perasaan nisa..sabar tau..

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^