nuffnang

Friday, 27 November 2015

Khasiat Kunyit Yang Perlu Anda Tahu

Khasiat kunyit

Masyarakat Melayu guna kunyit sebagai jamu bagi ibu yang selepas bersalin, digunakan untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Kunyit di ambil sebagai ulam atau minum air rebusan ibu kunyit.

KunyitKunyit juga terkenal untuk memanaskan badan serta melancarkan peredaran haid bulanan dan juga membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan elok digunakan dalam keadaan anemia atau kekurangan darah merah.

Kunyit juga dipercayai dapat membantu proses penghadaman dan mengurangkan 'gas' atau angin dalam perut. Di Jepun kunyit ditambah di dalam teh untuk mengeluarkan angin dari dalam badan.
Bagi masyarakat Cina pula percaya isi kunyit boleh melancarkan peredaran darah, menghilangkan kesan lebam dan darah beku.

Di India dalam perubatan ayuverda, kunyit digunakan sebagai antiseptik serta anti bakteria, pada luka, kesan terbakar dan juga kesan lebam.

Di Thailand kunyit digunakan untuk merawat luka akibat patukan ular.

Kunyit mempunyai antioksiden yang tinggi, antaranya ialah vitamin C dan E, dan juga karotenoid (carotenoids). Ia juga mengandungi antioksidan yang berkesan seperti curcumin dan kompaun curcuminoids. Curcumin ialah antioksiden yang mujarab, ia membantu mengurangkan paras kolesterol dengan menstimulasikan pengeluaran ‘bile’ menghalang menyempitkan arteri penyebab utama serangan jantung.

Kunyit juga membantu menghalang platelete, iaitu sel-struktur kecil dalam darah, daripada melekat antara satu sama lain menyebabkan darah berketul (blood clots).

Kunyit yang disapukan dengan minyak jika disapu akan membantu menghaluskan kulit.
Kunyit yang dicampurkan air boleh digunakan untuk merawat gatal-gatal, kudis, sakit-sakit lutut, dan ruam.


Sumber

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^