Resepi Kek Span Vanilla
Kek Span Vanilla |
Bahan-bahan :
- 6 biji telur (gred A) - buang 2 putih telurnya
- 1/2 cwn gula kastor
- 2/3 cwn tepung kek...
- 1/2 cwn tepung jagung
- 50 g air sejuk peti ais
- 1 sdt baking powder
- 2 sb ovellete
- 60g minyak sayuran
- 1st essen vanilla
Cara-cara :
- Panaskan oven pada 150 C selama 20 minit. Griskan loyang dan alaskan kertas minyak. Griskan juga kertas minyak. Tak perlu griskan bahagian tepi loyang. Ayak bersama tepung kek, tepung jagung dan baking powder, ketepikan.
- Masukkan semua bahan ( kecuali minyak sayuran). Pastikan bahan cecair termasuk telur di bawah sekali dalam bekas mixer dan bahan kering di atas.
- Gaulkan sekejap dengan spatula kesemua bahan-bahan. Pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit hingga adunan menjadi likat dan pada tahap "ribbon stage".
- Perlahan kan mixer , masukkan minyak sayuran, putar pada kelajuan paling perlahan lebih kurang seminit. Matikan mixer.
- Kaup balik sebentar dengan spatula hingga minyak sebati dengan adunan.
- Bakar pada selama 40-45 minit atau ikut kepanasan dan jenis oven masing-masing. Bila dah masak keluarkan dan terlangkupkan selama 5 minit di atas redai. Selepas 5 minit terus keluarkan dari Loyang.
P/s :
Saya bakar pada rak tengah, pada suhu 150 C guna api bawah pada setengah jam pertama dan guna api atas-bawah pada 10-15 minit terakhir.
Saya bakar pada rak tengah, pada suhu 150 C guna api bawah pada setengah jam pertama dan guna api atas-bawah pada 10-15 minit terakhir.
"Selamat Mencuba"
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^